Z elektriko okoli sveta

 

Iz Abu Dabija je na pot okoli sveta poletelo solarno letalo Solar Impulse 2. Gre za prvi poskus letala, ki uporablja zgolj sočno energijo, da obleti Zemljo. Najpomembnejši cilj podviga, ki naj bi glede na načrte trajal pet mesecev, je osveščanje in promoviranje zelene energije. Letalo je ob 7.12 po lokalnem času poletelo z letališča Al Bateen in se napotilo v omanski Muškat. Na tej prvi postaji svoje poti se bo ustavilo še danes, nakar ga na epskem potovanju čaka še 12 postankov, pri čemer bo v zraku preživelo približno 25 dni. Na poti do Indije bo prečkalo Arabsko morje, nato pa pot nadaljevalo proti Mjanmarju, Kitajski, Havajem in New Yorku. Postanki, ki bodo odvisni tudi od vremena, so predvideni še na srednjem zahodu ZDA in bodisi na jugu Evrope ali severu Afrike. Konec julija ali v začetku avgusta naj bi se letalo vrnilo v Perzijski zaliv. Najdaljši polet brez postanka naj bi trajal pet dni. Letalo bo prek Tihega oceana med kitajskim Nanjingom in Havaji preletelo razdaljo 8500 kilometrov.

Ob današnjem vzletu je bil za krmilom letala, na katerem je prostor zgolj za enega človeka, 62-letni Švicar Andre Borschberg. Na tem mestu se bo izmenjaval s svojim sonarodnjakom, 57-letnim Bertrandom Piccardom. Dvojica tudi stoji za projektom razvoja letala. V pripravah na polet sta pilota opravila obsežne priprave, vključno z jogo in samohipnozo, ki jima bo med drugim omogočala, da se bosta že po 20-minutnem spancu zbudila spočita. Povezana bosta z nadzornim centrom v Monaku, kjer jima bo pri poletu pomagala ekipa skupno 65 vremenoslovcev, nadzornikov zračnega prometa in inženirjev.

Vir: http://www.24ur.com/novice/svet/foto-in-video-solarno-letalo-zacenja-epski-let-bo-let-okoli-sveta-samo-s-pomocjo-sonca-uspel.html

Spremljanje leta: http://www.solarimpulse.com/leg-1-from-Abu_Dhabi-to-Muscat

solar2

solar1

Bookmark the permalink.

Comments are closed.